Co jste měli včera k obědu?

Zde se můžete vybavovat o všem možném i nemožném.

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Varg » prosinec 15, 2015, 6:01 am

Tak já dělám majonézový vše s čerstvé zeleniny uvařené ve slupce.
Klasicky mrkev,celer,petržel,brambory (to by byl div kdybych je nedal) vejce na tvrdo
cibuli na kostičky,hrášek (ten dávám sterilovaný) a sterilované okurky.

Taky když mám chuť tak udělám jednu část s majonézou a do druhé vmíchám
plnotučnou hořčici. To je taková pikantní verze na kterou jsem zvyklý od mala a mně chutná.
Uživatelský avatar
Varg
Metal bába
Metal bába
 
Příspěvky: 7720
Registrován: září 14, 2007, 12:46 am
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Terror » prosinec 15, 2015, 8:46 am

Já dávám ještě sterilovanou červenou papriku, vypadá to hezky a chytne to takový jinačí chuťový ocas. :)
Obrázek
Uživatelský avatar
Terror
Metal dědek
Metal dědek
 
Příspěvky: 3581
Registrován: březen 13, 2008, 11:00 am
Bydliště: P.D.

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Lacrimas » prosinec 15, 2015, 6:26 pm

Tak já jsem velice líný a používám normálně sterilizovanou směs na bramborový salát. K tomu přidám ještě cibuli, okurky, vejce a kromě majonézy, i trošku tatarky a hořčice. Třeba tchýně dělá vše poctivě z čerstvé zeleniny a manželce chutná víc můj :) Ale třeba to jen tak říká :D Každopádně s tou paprikou by to nemuselo být špatné :cool:
Uživatelský avatar
Lacrimas
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1853
Registrován: únor 24, 2011, 11:06 pm
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » prosinec 26, 2015, 10:47 am

Musím se pochlubit. Ježíšek mi nadělil dvě kuchařky od Romana Vaňka.

Obrázek

Pokud budete chtít kuchařku (knihu) pro sebe nebo někomu dát jako dárek, pak tohle je perfektní volba. Recepty jsou perfektně vysvětlené a je tam i spousta rad. Vaněk má ještě jednu, kterou mám sice staženou, ale v pondělí si jí dokoupím.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1800
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Lacrimas » prosinec 27, 2015, 9:48 am

Jj, jsou to super knihy. Chybí ti Poklady klasické české kuchyně a ještě má tu Evropskou kuchyni. Já jsem nakonec dostal dvě knihy z edice Apetit a to Bez masa A Maso, taky dobré.
Uživatelský avatar
Lacrimas
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1853
Registrován: únor 24, 2011, 11:06 pm
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » prosinec 28, 2015, 7:10 pm

Tak jsem využila dnes třicetiprocentní slevy v knihkupectví Dobrovský a koupila tu Evropskou kuchyni. Tu druhá knížka je v Ostravě vyprodaná.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1800
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » září 27, 2018, 6:39 pm

Játra Užnikdyjinak

Již podle názvu je jasné, jak moc mi tento výtvor zachutnal :)

Ingredience pro 2 osoby:

500g kuřecích jater (očištěná, omytá. já je nechávám chvíli válet v mléce a pak je vyperu)
80g slaniny
1 malá mrkev
1 malá petržel
1 malá cibule
1 velký stroužek nebo 2 malé stroužky česneku
250ml smetany 30%
4 kuličky nového koření
1 menší bobkový list
1 malá lžička solamilu
sůl, pepř

Postup:

Slaninu nakrájet na kostičky, na mírném výkonu nechat pustit masť a trochu opéct.
Mrkev a celer nastrouhat na jemno, cibuli nakrájet na hodně jemno a česnek rozmáčknout nožem a nasekat na jemno. všechno najednou hodit ke slanině a trochu orestovat.
Po chvíly přidat očištěná játra a také orestovat. až se trochu zatáhnou tak osolit, opepřit, podlít kapkou vody a nechat pod pokličkou na mírném výkonu dusit dokud nejsou játra hotová i uvnitř. cca 10-15minut. Občas promíchnout.
Poté přidat smetanu, nové koření, bobek, solamil a na mírném plameni provářet a promíchávat dokud omáčka nezhoustne na požadovanou hustotu. cca 20 minut

nakonec jen vyndat bobek a kuličky nového koření.
Hodí se k tomu rýže,těstoviny nebo klidně knedlík

Dobrou chuť
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1736
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » září 30, 2018, 8:37 am

Já játru miluji, ale ne když je tam slanina :( Tam mi to prostě nesedí.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1800
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod pan.balu » říjen 1, 2018, 10:02 pm

mám tenhle týden vařit,myslím že tohle mi krásně obsadí čtvrtek a pátek

jestli něco teda zbyde ze čtvrtka :)
"Jsou jen dvě možnosti... Buď jsme ve vesmíru sami, nebo nejsme. - Obě jsou stejně děsivé." Arthur C. Clarke
Uživatelský avatar
pan.balu
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4184
Registrován: listopad 11, 2008, 8:44 pm

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » říjen 2, 2018, 11:43 am

Tak pak dej Balů vědět jak šmakovalo...
Lia - tak tam prostě tu slaninu vynech, ale já si zas játra bez slaniny nebo špeku nedovedu představit :cool:
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1736
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » prosinec 1, 2019, 5:00 pm

můj dnešní výtvor

Rizoto (takové to české-moravské, ale rozhodně ne italské)

Ingredience:
obří krk z krocana (my máme krocany cca 20kg) nebo cca 8 křídel z kuřete
3 střední mrkve (nakrájet na malé kostičky)
1 menší petržel (nechat velké kusy - bude se vyndavat)
1/4 celeru (nechat velké kusy - bude se vyndavat)
1 velká čevená cibule (nakrájet na jemno)
3 stroužky česneku (nasekat)
Malá plechovka kukuřice
Malá plechovka hrášku
kousek slaniny (na kostičky)
olej
sůl
5 kuliček nového koření
5 kuliček jalovce
2 bubkové listy
trocha tymiánu
lžíce červené papriky
hrst mražených hub
3 hrnky jasmínové rýže

Postup:
Houby v malém množství vody cca 5 minut povařit
Do papiňáku slaninu, přidat trochu oleje, nechat rozehřát.
Přidat jemně nakrájenou cibuli a nechat zesklovatět.
Poté orestovat na špalky nakrájený krk nebo křídla a osolit. stačí krátce, jen nechat zatáhnout.
Zaprášit červenou paprikou, přidat česnek a osmahnout (jen krátce aby česnek a paprika nezhořkli)
Přidat povařené houby i s vodou, mrkev, celer, petržel, nové koření, jalovec, bobek, tymián a zalít cca 1 litrem vody (aby bylo vše ponořeno)
Zavřít papiňák a nechat 30-40 minut / pokud je to z kuřecích křídel tak by mohlo stačit 20-30 minut (musí jít samo od kosti)
Z papiňáku vyndat maso na obrání. Kusy celeru a petržele, nové koření, jalovec a bobek vyhodit.
Rýži pořádně propláchnout ve vlažné vodě, nasypat do hlubokého pekáče a nalít veškerý zbylý horký obsah k rýži do pekáče a pak začít obírat maso.
obrané maso dát k rýži, přidat hrášek a kukuřici zamíchat a dát do předehřáté trouby na 200°C.
V této fázi to ještě všechno plave, ale to je správně. Péct tak dlouho dokud se voda nevypaří a rizoto bude jen takové šťavnaté. cca 30-40 minut občas promíchat. podle množství vody péct buď přiklopené nebo odklopené... prostě tak aby na konci bylo rizoto šťavnaté a rýže měkká... já měl vody celkem dost tak jsem to nepřiklápěl...

podáváme s ..... no s čím asi, je to rizoto... možná tak s nakládanou okurkou a pivem...
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1736
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Předchozí

Zpět na Pokec a Jiné

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron