Co jste měli včera k obědu?

Zde se můžete vybavovat o všem možném i nemožném.

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Lacrimas » červenec 23, 2015, 1:09 pm

:) nemám s uložto moc zkušeností. Tak hlavně, že je staženo :)
Uživatelský avatar
Lacrimas
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1803
Registrován: únor 24, 2011, 11:06 pm
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » červenec 27, 2015, 10:27 am

Tak jsem se konečně dostal k těm nokům... :)

Noky se špenátem, smetanou a Parmezánem

Ingredience:

kousek špeku
půlka cibule
česnek
Mražený špenát 450g. (porcovaný listový, ne protlak)
33% smetana (250 ml)
Sůl
pepř
parmezán
Bramborové noky


Postup:

Na malé kostičky nakrájet kousek špeku (možno nahradit olejem), nechat pomalu rozpustit v hrnci.
přidat nadrobno nakrájenou cibuli, cca 3 stroužky nasekaného česneku, osolit, opepřit a chvilku nechat orestovat aby se udělal základ (né moc dlouho aby česnek nezhořknul).
Pak přidat mraženej špenát přiklopit a na malém plameni nechat za občasného promíchání povolit.
když je špenát uplně rozmrzlý a dá se míchat tak pořádně opepřit (nebát se toho) přidat 2-3 stroužky prolisovaného česneku, podle potřeby přisolit a zalít smetanou
5-10 minut provařit aby se to všechno spojilo, smetana se trochu provařila a vypařila se přebytečná voda. čím déle se prováří tím to pak bude hustší (míchat aby se to nepřichytlo)
až se směs provaří, sundáme hrnec z plotny a nasypeme nahrubo nastrouhaný Parmezán (stačí 60-70g) s Parmezánem už se to nesmí vařit, aby nestratil příliš chuti... pouze vmíchat aby se směs zahustila
nakonec vmíchat i uvařené noky...

do směsi se mohou přidat i houby, ale nemusí být... a když už tak hřiby...


Noky připravit během vaření špenátu podle návodu na pytliku
Hodit do vařící osolené vody a vařit cca 1-2 minuty dokud nevyplavou na hladinu
Vyndat a nechat okapat v cedníku
hodit do hrnce se špenátovou směsí a zamíchat
na toto množství špenátové směsi dávám jedno 500 g balení noků, ale mohlo by se uplně klidně dát i víc... jednou jsem tam dal 2 balení když nás bylo hodně a bylo to taky v poho...
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » červenec 27, 2015, 6:48 pm

Díky moc :arrow:
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Lacrimas » červenec 27, 2015, 9:49 pm

Díky noky zkusím taky :)
Uživatelský avatar
Lacrimas
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1803
Registrován: únor 24, 2011, 11:06 pm
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » srpen 16, 2015, 3:22 pm

Kolena podle Thorleifa. Mňam :fball:

Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » srpen 17, 2015, 6:50 am

oh... tak to jsem neměl vidět.... teď nebudu myslet na nic jiného...
o víkendu budeme mít návštěnu, a ti si vyloženě na kolenech ulítávají tak už vím co nachystám :arrow:
teď to, ale musím dostat z hlavy
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Thorleif » srpen 17, 2015, 4:22 pm

Tak to jsem rád, že chutnalo. Já se procházel krámem a dostal chuť na něco s pivní marinádou, zbytek už bylo fantazírování o tom co tam dám a jak to sešroubuju dokupy. Nakonec jsem tam vůl nalil ke konci pečení zbytek marinády a pak to zachraňoval těma bramborama... :)
Uživatelský avatar
Thorleif
Metal Lover
Metal Lover
 
Příspěvky: 255
Registrován: prosinec 31, 2007, 7:02 am
Bydliště: Liberec

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » srpen 17, 2015, 7:17 pm

No a když už jsme u těch kolen, tak...

Vepřový Tlačenko-sulc
je to vlastně sulc ale jelikož nenechávám moc vody tak je to konzistenčně spíš tlačenka...

Ingredience:

2 vepřové nožičky
1 vepřové koleno (stačí přední)
2 větší mrkve
kousek celeru
1 petržel
4 stroužky česneku
sůl
celý pepř
celé nové koření
celý jalovec
3 lístky bobkového listu
muškátový ořech
mletý koriandr (nemusí být, ale já ho mam rád)

Postup:
nožičky a koleno pořádně očistit, nožky klidně rozříznout aby se z toho pěkně dostalo to co nám pak klihne... téměř snadno se dají rozříznout skoro celé podél, mezi těma dvouma prstama uprostřed.
může se klidně i naříznout kůže jak na kolenu tak na nožičkách.
Vložit na dno hrnce (koleno klidně rozseknout) a zalít vodou aby vše bylo hezky ponořené (zatím nekořenit)
Na plotně přivést těsně pod bod varu. nesmí se to vařit, jen tak mírně pobublávat, jinak se vypaří zbytečně moc vody. Začne se tvořit taková hnusná pěna, tak pryč s ní (nejde spláchnout v hajzlu)

Když už je pěna pryč a další se netvoří, osolit, dát bobkové lístky, 5-6 velkých kuliček nového koření, 3-4 kuličky jalovce, pepř, trochu koriandru a napilujem cca 1/4 muškátu.
Dál přidáme jedu mrkev, kousek celeru, petržel, a česnek (to vše v celku)...
teď se to celé bude na velmi malém plameni táhnout (nevařit, jen probublávat) cca 3 hodiny... nemusí se u toho stát, ale chce to občas hlídat aby se to nevařilo nebo naopak nedělalo málo...
během táhnutí se klidně můžou nožky a koleno trochu rozpitvat (až to pujde), aby se pořádně vše provařilo, nebo vyhodit zelenina když už se bude moc rozpadat.

Po třech hodinách tedy slít polévku přes cedník do malého pekáčku nebo do jiné nádoby, která se dá dát na plotnu.
do polévky nakrájíme na malé kostičky druhou mrkev a opět na malém plameni aby se nevyvařila voda (tedy pokud jí není zbytečně moc) mrkev nechat změknout. ochutnat polévku a případně dopepřit či dosolit...
než mrkev změkne, se vrhneme na cedník a jde se obírat... vše co se dá dostat z kostí patří do sulcu, ostatní vyhodit... dávám tam i kůže, ale ty je třeba pořádně pokrájet nebo prohnat mlýnkem na maso.
masové části mohou být na větší kusy, aby udělaly hezkou vnitřní strukturu... je třeba se připravit na to že budete zalepani až do boha... doporučuji pořádně olizovat prsty a vydatně zapíjet pivem (nedělat před manželkou)
Obrané maso a nasekané kůže vmícháme do polévky s mrkví a je hotoho...
Celé to můžeme přelít do něčeho co pak bude určovat tvar až sulc ztuhne, ale já nechávám v pekáčku
nechat vychladnout a pak šup do lednice aby to ztuhlo...
Jí se to s tím co má kdo rád. Já preferuji chleba, křen nebo kremžská hořčice a trochu posypat cibulkou... kdo rád ocet tak ocet atd.
zítra hodím foto...

edit:
Obrázek
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » srpen 18, 2015, 6:28 am

Ooooo :prayer: začínám slintat jako vetřelec.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » srpen 18, 2015, 1:04 pm

foto jsem zapoměl udělat a večer už toho moc k focení nebude tak snad příště, ale vypadá to prostě jako Tláča :) ... alespoň jsem opravil hrubky které mi nafackovaly, když jsem to teď po sobě četl... :D
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » srpen 18, 2015, 1:24 pm

To si děláš srandu! :axe: Já se tak těšila. Teď si to budu muset udělat, abych věděla, jak to vypadá :wink:
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » srpen 18, 2015, 1:41 pm

dobrá pokusím se... ale vcelku už to určitě nebude, jelikož mi to zrovna leze i ušima :D
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » srpen 20, 2015, 5:49 am

Lia.. omlouvám se, ale foto nebude... zpola sežrané se to fotit nehodí a recept jsem psal až den po té co jsem vařil a nenapadlo mě to... příště se polepším...foto dodám dodatečně až budu vařit příště
mam ale na tebe dotaz ohledně Thorleifova kolena... koukám že jsi dělala dvě. měla jsi přední nebo zadní? a zdvojnásobila jsi tedy i množství ingrediencí na marinádu?
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » srpen 20, 2015, 6:20 am

Kolena byla přední, chtěla jsem dvě menší, takže podle toho jsem vybírala. A dávala jsem tam skoro celé pivo, takže o kousek jsem navýšila zbytek ingrediencí. Rovnou jsem to dala odležet do pekáčku a pak to upekla. Já to měla s chlebem, chlap s rýží :roll:
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » srpen 20, 2015, 6:36 am

díky... zrovna jsem si odskočil za roh k řezníkovy. 2 zadní by se mi stejně asi nevešli do pekáče. tak je snad nezapomenu v práci a večer se vrhnu na naložení... jen asi použiji černé pivo :shock:
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » září 15, 2015, 3:27 pm

Na hudbu teď vůbec nemám čas. Malé rostou stoličky, tak v noci nespíme a přes den já nemám šanci. No, ale vařit někdo musí. A protože dělám strašně málo ryby, resp. skoro vůbec, rozhodla jsem se, že jeden den o víkendu prostě ryba bude. Jak jste na tom vy s rybami a mořskými plody? Dejte mi tip na nějaký recept.
Na vánoce máme smaženého kapra, občas přes rok pstruha na másle s kmínem a nebo lososa "na přírodno" nebo s medovou omáčkou. To je veškeré mé umění s rybami :(

Odi, jaké kupuješ noky? Já jsem je v životě nekupovala, tak přemýšlím, jestli si je neudělat.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Terror » září 15, 2015, 7:38 pm

Tak tady neporadím, mé kuchařské umění končí se smaženými rybími prsty...
A ryby moc nemusím všeobecně. A mořské plody jsem žvejkal jednou a už to nechci...
Třeba Odi Ti dá recept na marinované velrybí koleno...
Uživatelský avatar
Terror
Metal dědek
Metal dědek
 
Příspěvky: 3490
Registrován: březen 13, 2008, 11:00 am
Bydliště: P.D.

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Lacrimas » září 15, 2015, 8:13 pm

Terror: :D Velrybí koleno mě dostalo :)

Taky mořské plody nemusím a rybu spíš na grilu. Mám krásnou zkušenost, když mi bylo 20, pozval mě strejda co žije v Německu do Španělska na dva týdny, protože má teta je Španělka. On je docela sečtělý a procestoval fakt snad celý svět a má velice v oblibě poučovat a cpát své rozumy kde komu. Takže v tom Španělsku jsme šli do klasické restaurace a tam mi začal objednávat škeble, chobotnici a už ani nevím co ještě a nutil mě to jíst, protože to prostě musím zkusit, jinak bych byl vesnický balík. Asi nemusím psát jak to dopadlo...zblub jsem se a posral, tak to dopadlo. Chobotnice byla jak guma, nevím jestli to tak mělo být a škeble byly v nějakém kořeněném nálevu, který mi asi nesednul. Od té doby už jsem to nezkoušel...
Uživatelský avatar
Lacrimas
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1803
Registrován: únor 24, 2011, 11:06 pm
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » září 16, 2015, 6:09 am

No tak noky kupuji nejčastěji v Lidlu, ale mají je všude... většinou je to 500g sáček chlazených noků... tak se po nich kdyžtak ptej...
rybu dělá má žena a musím říct že luxusní, ale hlavně hrozně jednoduše...
Kupujem v Lidlu chlazené (ne mražené) pstruhy (prodávají se po dvou v balení)... z másla a bylinek se udělá toková pasta, která se pěkně vetře do ryb a dájí se do trouby... je to luxus...
zjistím ti přesně jak to má žena dělá a nahodím recept... :wink:

Jinak co se týče Mořských plodů, tak ty miluju ale nedopřávám si je páč bych se nedoplatil...
jednou za čas jo, ale jen v restauraci takže recept nemam... třeba teď když jsme byli v létě v chorvatsku tak tam jsem si je dopřával celkem buržoustsky a mam na chvilku vystaráno :) ale takové grilované tygří krevety..... uáááh :shock:
jen u nás jsou k dostání (tedy alespoň co jsem viděl) tak poloviční jak třeba v tom chorvatsku...
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1657
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » září 16, 2015, 7:50 am

Já mám ryby moc ráda. Kdysi jsem byla na výměnném školním pobytu v Dánsku a tam nám vařili samé dobrůdky :-) Z Norska jsem si před pár lety přivezla sušenou tresku.

Odi, za recept ti budu moc vděčná. A mořské plody mám asi 2x do roka.

Dneska musí být báječný den, protože konečně se mi podařilo natrefit u řezníka na hovězí líčka. Vargu, máš nějaký osvědčený recept?
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1790
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

PředchozíDalší

Zpět na Pokec a Jiné

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník