Co jste měli včera k obědu?

Zde se můžete vybavovat o všem možném i nemožném.

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Varg » září 16, 2015, 8:57 am

Já je dělal na víně.
Hrozně důležité je kvalitní červené víno a pak třeba tenhle:



hovězí nebo vepřová líčka
sůl a pepř
300 ml kvalitního červeného vína
1 cibule
kousek másla
2 + 2 mrkve
2 + 2 petržele
kus celeru
trochu vývaru
trochu rostlinného oleje
pár žampionů
majoránka

Postup

Ve velké pánvi si rozehřejeme oleje, na kterém osmahneme osolená a opepřená líčka, aby se maso zatáhlo. Dvě mrkve, dvě petržele a polovinu celeru oloupeme a nakrájíme na kolečka, přidáme k líčkům. Zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka. Podle velikosti líček je to asi 3 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají.
Maso vyndáme z omáčky, kterou prudkým varem zredukujeme na požadované množství a nakonec zjemníme a zahustíme kouskem vychlazeného másla. Dochutíme troškou majoránky.


Podle tohoto jsem dělal já a fakt to byla mňamka.

Jako příloha je výborná bramborová kaše a restovaná zelenina. Zbytek zeleniny očistíme a nakrájíme na kolečka, žampiony na drobnější kousky. Společně orestujeme na pánvi, lehce osolíme, můžeme opepřit.
Uživatelský avatar
Varg
Metal bába
Metal bába
 
Příspěvky: 7549
Registrován: září 14, 2007, 12:46 am
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » září 17, 2015, 12:39 pm

Včera večer jsem si udělala vývar a hned ráno se do toho pustila. Měli jsme to s těstovinami, tak jsem vynechala zeleninovou přílohu. Dělala jsem to dle Vargova receptu, jen jsem ještě přidala malý rajský protlak. Nevím, co mě to napadlo, nakrájet líčka na kousky :oops: (naštěstí jen polovinu veškerého masa), takže před závěrečným mixováním omáčky, jsem si při vytahování kousků masa připadala jako popelka. To ovšem nemění nic na tom, že to bylo jedním slovem luxusní a já už při degustaci, kdy maso bylo ještě v hrnci, přemýšlela, proč jsem těch líček nekoupila víc a nedala zamrazit, protože je mi jasné, že když na ně dostanu chuť, tak zase nebudou. A snědly to i moje děti, to mladší se pak se slovy "mňam, mňam" dožadovalo přídavku masa. Takže díky Péťo za tip :arrow:
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » září 17, 2015, 12:49 pm

A mám další prosbu. V naší školce vaří zdravě - kuskus, jáhly, pohanku... a prckovi to samozřejmě nechutná. Takže, kdopak z vás s tím má zkušenosti?
Kuskus jsme občas doma dělali, ještě než jsme měli děti. Ale to byla taková klasika, kuskus s kořením nechat naboptnat ve vodě a k tomu pak přidat, co jsme zrovna doma našli. Ale bylo to takové suché. A pohanku jsem trošku dávala do zeleninového salátu.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Varg » září 18, 2015, 5:11 am

To jsem rád že chutnalo.
Já už jsem si opět líčka objednal a nemůžu se dočkat.
Osobně je mám rád s bramborovou kaší ale i s těstovinami musí být výborné.
Ten protlak není vůbec na škodu a k těstovinám více méně asi nutnost.
Některé recepty ho přímo obsahují.

Jinak co se týká těch zdravých věcí tak ty jdou mimo mně.
Já jediné co dělávám je sojové maso,ale doma ho moc nemusí
takže si ho dopřávám sám :)
Uživatelský avatar
Varg
Metal bába
Metal bába
 
Příspěvky: 7549
Registrován: září 14, 2007, 12:46 am
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » září 18, 2015, 7:59 pm

Normálně mě mrzí, že mě nenapadlo si k tomu dát knedlík.
To by byl orgáč... :finga:
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » září 22, 2015, 12:56 pm

já si nedovedu moc představit, nebo alespoň neznam dítě které by se pustilo do kuskusu, takže kterak jej připravit pro děti recept neznam, ale jestli se těchto věcí někdo bojí a přecijen se chce hecnout a zkusit to, tak tu je má metoda...
vlastně jsem to řešil, když jsme se chystali na trek do Norska a museli jsme s sebou táhnout veškeré jídlo na týden v horách a nesmělo se kazit... není to přímo recept ale jen typ jak ho připravit jednoduše a dobře...

Jednoduše jsem vyškvařil špek jako když se dělá sádlo a v tom rozpuštěnym sádle (kterého bylo celkem dost) jsem následně usmažil najemno nakrájenou cibulku, česnek, opepřil a vydatně osolil...
všeho se dává tolik aby z toho vznikla konzistence a množství které potřebujem... výsledný produkt přelít do vhodné krabičky a pak jen podle potřeby a chuti dávat to jídla... v tomto případě do kuskusu...
To jsem v ešáku vždy jen uvařil vodu (dva díly vody na jeden díl kuskusu) mrsknul do toho lžíci připravené směsi a třeba do toho nakrájel kvalitní vysušenej salám (třeba Fuet) byl jsem v horách a připadal si jak král...
hlavně se člověk nesmí bát dát tam všeho hodně protože to ochutí všechno co je za normálních okolností jaksi bezchuti.... cibulka, česnek a pepř slouží jako ochucovadlo, spek jako nositel chuti a aby člověk nechcípl hlady a sůl jako konzervant, proto s ní taky nešetřit... klidně trochu přesolit... v jídle se to pak ztratí a nemusí se dosolovat...

konzervant to opravdu je takže se to může skladovat troufám si říct že hodně dlouho v lednici a pak má člověk když neví coby, kvalitní instantní večeři za 5 minut... dokonce mi zbylo v krabičce když jsme se vrátili z treku a testoval jsem jak dlouho to ještě vydrží... měl jsem to ve skříňce v práci a po dvou měsících to vypadalo, vonělo a chutnalo stejně jak na začátku, tak jsem to snědl a pohoda :)
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1641
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » říjen 23, 2015, 4:37 pm

Tak jsem zas něco ukuchtil...

Vepřové srdce v pikantní omáčce

Ingredience:

2 vepřové srdce
1 velká cibule
1-2 lžíce protlaku
sádlo
1 lžička červené papriky sladké/pálivé
2 lžíce hl. mouky
5 stroužku česneku
krocha strouhaného nebo mletého zázvoru
chilli paprička
sůl, pepř

na vývar
mrkev, petržel, celer
malá cibule
česnek
sůl
5 kuliček nového koření
celý pepř
2 Bobkové listy

srdce dáme vařit s kořením a zeleninou. Vaříme do měkka cca 40 minut.přičemž zpočátku odebíráme tu hnusnou pěnu.
Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova. Pak přidáme nakrájený česnek na plátky, zázvor, Chilli papričku, papriku(koření) a protlak. Chvíli restujeme, pak přidáme mouku a zalijeme vývarem ze srdce (které už je samozdřejmě udělané a válí se na lince, já spotřeboval celý vývar). Metličkou mícháme, aby se neudělaly hrudky. Omáčku necháme povařit, nakrájíme srdce na plátky a společně povaříme. Dochutíme solí pepřem a chilli

jako příloha je vhodný chléb nebo třeba knedliky. knedliky mi žena včera v noci odmítla žena patlat tak mam chleba :)

Vhodná hudba ke konzumaci tohoto pokrmu je, jak jinak než...
https://www.youtube.com/watch?v=yfGwBqkfLXs

foto jsem sice pořídil, ale je to hrozně velké a nevím jak to zmenšit.... snad poradí doma žena...
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1641
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » říjen 23, 2015, 7:42 pm

No výborně, zrovna jsem přemýšlela, co zítra na oběd :arrow:

Ještě k tomu kuskusu. Zkoušela jsem prostě na pánvičce orestovat cibuli, přidat kuřecí maso z vývaru, zeleninu a pak jsem to smíchala s připraveným kuskusem. Kuskus jsem "pouze" zalila silným kuřecím vývarem a nechala naboptnat. Papaly to i děti. Je to rychlovka a nám to chutná. Víc než kuskus frčí ve školce bulgur, což je předvařená nalámaná celozrnná pšenice a je velice zdravý. Dnes jsem ho koupila a plánuji v týdnu vyzkoušet.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » říjen 29, 2015, 7:39 am

Odi, včera jsme měli srdíčko s knedlíkem. Díky za tip, bylo to výborné. Baštily i děti a starší se dožadoval přídavku. Byla jsem překvapená, že je to celkem rychle uvařené. A připomnělo mi to, že moje kolegyně dělávala polévku z vepřového srdce.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » říjen 29, 2015, 9:53 am

supr... jsem rád že mělo úspěch...

teď tu mam spíš takový tip než recept a to pro milovníky sýrů, když zrovna není nálada jít do sýrárny.
"Gorgonzola Pikante" z Lidlu (nejedné se o reklamu) mají dva druhy, já beru Pikante...

Obrázek

to co jsem při jejím pojídání včera málem prožil, když žena nabyla doma se nikdy nesmí dovědět... :cool:
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1641
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Odifus » listopad 13, 2015, 7:13 pm

Lia:
přidal jsem slíbené foto k mému receptu "Tlačenko-sulc" na straně 2.... včera jsem zas dělal...
Pozdě, ale přece :cool:
Co tady děláš?
Piju...
A proč piješ?
Abych zapomněl...
Abys zapomněl na co?
Abych zapomněl, že se stydím...
Za co se stydíš?
Stydím se, že piju...
Saint-Exupéry - Malý Princ
Uživatelský avatar
Odifus
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1641
Registrován: srpen 12, 2011, 8:55 am
Bydliště: Skochovice

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Varg » listopad 17, 2015, 6:16 am

Ty bláho ten Odifův recept na srdce musím vyzkoušet,
To vypadá velice dobře.
Uživatelský avatar
Varg
Metal bába
Metal bába
 
Příspěvky: 7549
Registrován: září 14, 2007, 12:46 am
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod pan.balu » listopad 17, 2015, 12:23 pm

to si taky říkám,mám ted za sebou intenzivní kuchařský kurs (prostě jsem musel vařit :) ,mladá to má s nohou špatné ,artroza) a tak potom co jsem nějak splácal třeba králíka se špenátem a bramborovým knedlíkem ,udělal prý dobrou polévku z játrovou zavářkou,guláš ....se tohoto topicu už tak nebojím a nechám se inspirovat :cool:
"Jsou jen dvě možnosti... Buď jsme ve vesmíru sami, nebo nejsme. - Obě jsou stejně děsivé." Arthur C. Clarke
Uživatelský avatar
pan.balu
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4055
Registrován: listopad 11, 2008, 8:44 pm

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » listopad 20, 2015, 2:09 pm

Odi: foto vypadá hodně lákavě... uvidíme, jak pořídím u řezníka

Varg: srdíčko vyzkoušej, je to jednoduché a výborné

pan.balu: králíka? Tak to klobouk dolů. Já ho dělala, ale přes všechny rady byl stejně trošku vysušený.
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Varg » listopad 24, 2015, 9:04 am

Tak srdce mám objednané na pátek a bude se klohnit v sobotu.
Už se moc těším.

Jinak já jsem v neděli dělal jelení kýtu na zelenině a byla dokonalá.
Recept alá já a můžu říct že děcka byli nadšené.

Kýtu jsem nakrájel na malé asi centimetr silné plátky a nechal při pokojové teplotě odpočinout.
Samozřejmě osolenou,opepřenou a posypanou nahrubo nastrouhaným jalovcem.

V papiňáku jsem osmahnul na sádle 2 veliké cibule,1 žlutou pariku kapii a celý pórek.
K zelenině jsem přidal asi pět šest kuliček jalovce a stejně tak barevného pepře.

Přidal jsem maso a nechal zatáhnout a trochu posmažit.
Těsně před zakrytím jsem přidal zelený hrášek (bohužel jen mražený) podlil lehce vodou
a nechal "papínovat" asi 45 minut.Nic nezahušťovat a nechat jen tak přírodně.

Jako přílohu jsem použil semolinové penne a opravdu to stálo za to.
Každému můžu jen doporučit nebojte se jelena a hurá do lesa.
( místo jelena lze použít hovězí ořech výsledek bude skoro stejný)
Uživatelský avatar
Varg
Metal bába
Metal bába
 
Příspěvky: 7549
Registrován: září 14, 2007, 12:46 am
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » prosinec 11, 2015, 9:04 am

Tlačenkosulc (recept by Odifus)

Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Liandra » prosinec 13, 2015, 11:38 am

A když se blíží ty vánoce, tak mám na vás otázku: jaká bude vaše štědrovečerní večeře?

U nás bude hrachová polévka, smažený kapr pro mne, řízky z krkovičky pro manžela, kuřecí řízky pro děti nebo možná filé z kapra a jako příloha bramborový salát (pro děti bramborová kaše).
Obrázek
Uživatelský avatar
Liandra
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1782
Registrován: duben 22, 2010, 6:35 am
Bydliště: Ostrava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Terror » prosinec 13, 2015, 6:22 pm

Klasika. Rybí polévka, kapří řízky + brambalát.
Uživatelský avatar
Terror
Metal dědek
Metal dědek
 
Příspěvky: 3476
Registrován: březen 13, 2008, 11:00 am
Bydliště: P.D.

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod Varg » prosinec 14, 2015, 5:53 am

Jako u Terrora.

Rybí polévka,bramborový salát a smažený kapr.
Uživatelský avatar
Varg
Metal bába
Metal bába
 
Příspěvky: 7549
Registrován: září 14, 2007, 12:46 am
Bydliště: Opava

Re: Co jste měli včera k obědu?

Příspěvekod SuRkoM » prosinec 14, 2015, 11:05 pm

Jaký děláte druh bramborového salátu? Majonézový nebo ten vodový cibulový jako ze školní jídelny?
Memories is all that's left behind
As I lay and wait to die
Little do they know
That I hear their choice of life
SuRkoM
Metal Novice
Metal Novice
 
Příspěvky: 91
Registrován: srpen 19, 2015, 12:56 pm

PředchozíDalší

Zpět na Pokec a Jiné

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron